Koppeling

Service bij Havik Auto. Uw voordelen op een rij!

√ Onderhoud voor alle automerken.
√ Ervaren en deskundige monteurs.
√ Uitstekende en persoonlijke service.
√ Vaste scherpe onderhoudsprijzen. Geen verrassingen.
√ Gemakkelijk online werkplaatsafspraak maken. 

 

Waarom moet een koppeling tijdig vervangen worden?

Alle handgeschakelde auto’s hebben een koppeling. De koppeling is één van de belangrijkste onderdelen van een auto en zorgt voor de overbrenging tussen de motor en de aangedreven wielen. 

De koppeling slijt door gebruik. Hoe meer de koppeling slijt, hoe groter de kans is dat ook andere onderdelen hieronder gaan lijden. Dit heeft extra reparaties en onderhoud tot gevolg. Als de koppelingsplaten versleten zijn zal de auto moeizaam zijn bestemming bereiken. Dit is goed te merken bij snel optrekken en zware belasting.

Wanneer de koppeling echt versleten is zal het motortoerental fors oplopen ten opzichte van de snelheid van de auto. De koppelingsplaat kan geen verbinding meer maken met de motor en de versnellingsbak en moet dringend worden vervangen. Het vervangen van de koppeling is arbeidsintensief De koppeling bevindt zich tussen de motor en de versnellingsbak. Om bij de koppeling te komen zal eerst de versnellingsbak gedemonteerd moeten worden. 

De koppeling bestaat uit een koppelingsplaat, een drukgroep en een druklager. Omdat de delen op elkaar inslijten en om een optimale werking van de koppeling te garanderen, moet de koppeling altijd in zijn geheel vervangen worden, dus zowel de koppelingsplaat, drukgroep en druklager. Hoeveel tijd de totale vervanging van de koppeling in beslag neemt, is afhankelijk van uw Kia model. Dit kan oplopen tot een vervangingstijd van acht uur.

Wanneer moet de koppeling worden vervangen?
De koppeling heeft geen voorgeschreven levensduur of vervangingstermijn. Wanneer de koppeling vervangen moet worden is afhankelijk van het gebruik. Wanneer u hard rijdt, veel in de file rijdt of veel in de stad rijdt, slijt de koppeling sneller. Tijdens het onderhoud bij Wander wordt de koppeling altijd gecontroleerd. De koppeling wordt vervangen als de werking niet meer toereikend is. Merkt u tussentijds dat de koppeling niet meer goed werkt en gaat slippen, het bedienen van het koppelingspedaal zwaarder wordt, hoog aangrijpt of de versnellingsbak slecht schakelt, kom dan langs voor een controle in onze werkplaats. Soms moet de koppeling anders afgesteld worden en soms moet deze vervangen worden, om meer schade en stranding van de auto te voorkomen. Als de koppeling slipt dient deze zo snel mogelijk te worden vervangen.

 Flyer Koppeling