Schokdempers

Service bij Havik Auto. Uw voordelen op een rij!

√ Onderhoud voor alle automerken.
√ Ervaren en deskundige monteurs.
√ Uitstekende en persoonlijke service.
√ Vaste scherpe onderhoudsprijzen. Geen verrassingen.
√ Gemakkelijk online werkplaatsafspraak maken. 

Wat zijn schokdempers?
Elke auto is uitgerust met schokdempers. Schokdempers zijn belangrijk bij het opvangen van de kracht bij het remmen en zorgen voor optimaal wegcontact van de auto, ook bij een hobbelig wegdek en in de bochten. Als een wiel bij een hobbel omhoog komt, zorgt een schokdemper ervoor dat het wiel het contact met het wegdek behoudt. Een schokdemper zorgt dus voor het dempen van het veren van de auto. Als dat niet zou gebeuren, zou de auto gaan deinen en het wegcontact verliezen. Schokdempers bepalen in grote mate de wegligging en daarmee de veiligheid van uw auto. 

Waarom moeten schokdempers worden vervangen?
Een schokdemper is een slijtagegevoelig onderdeel. Slijtage van de schokdempers is een geleidelijk proces en is onder andere afhankelijk van het aantal gereden kilometers en uw rijstijl. Versleten (of slechte) schokdempers zorgen voor een grotere kans op instabiele wegligging, aquaplaning, grote slijtage aan banden en dragende chassisonderdelen en een langere remweg.  

Het vervangen van de schokdemper
Een schokdemper is een onderdeel van de wielophanging. Om de schokdemper te vervangen, moet onze monteur de wielen demonteren en diverse delen van de wielophanging losmaken. Bij de vervanging van de schokdemper controleert de monteur ook de hoofdveer, veerpootlagers en beschermhoezen. Als de schokdemper versleten is, zijn deze delen vaak ook versleten. Schokdempers zijn bevestigd bij elk wiel. Voor optimale veiligheid en comfort wordt sterk aangeraden om de dempers per paar te vervangen (links en rechts) om zo een goede balans in de auto te behouden.

Als delen van de wielophanging los geweest zijn, moet de wieluitlijning opnieuw afgesteld worden. Dit voorkomt het scheeftrekken van de auto tijdens het rijden en overmatige bandenslijtage. Het vervangen van een schokdemper is een nauwkeurige reparatie, omdat de schokdemper onderdeel is van een complexe constructie en heel belangrijk is voor de veiligheid. De tijd om een schokdemper te vervangen is verschillend per Kia model en locatie van de schokdemper (voor of achter) en varieert van 45 minuten tot twee uur. 

Wist u dat schokdempers één van de belangrijkste onderdelen van het onderstel van uw auto zijn?
Schokdempers bepalen de wegligging en remweg van uw auto. Als schokdempers slijten merkt u dit niet direct. Toch wordt de demping minder en daardoor wordt het contact met de weg minder en de remweg langer. Tijdens de APK en onderhoudsbeurten worden de schokdempers gecontroleerd.

Extra controle?
Als de schokdempers versleten zijn, merkt u dat vooral wanneer uw auto blijft naveren na het stoppen. U kunt zelf de conditie van de schokdempers controleren door op de vering van uw auto te letten. Als deze stug of juist heel licht aanvoelt of u twijfelt, adviseren wij om uw schokdempers te laten controleren in onze werkplaats. 

Flyer schokdempers